Wimpers uitgelicht. Alles wat je moet weten over de structuur en functie van wimpers, om ze het best te verzorgen

Wimpers uitgelicht. Alles wat je moet weten over de structuur en functie van wimpers, om ze het best te verzorgen

Het verfraaien van onze wimpers is de makkelijkste manier om onze ogen er op hun best uit te laten zien. Elke dag doen vrouwen hun best om de wimpers te verbeteren en de mooiste looks te creëren met mascara. Is mooier maken het enige doel met ons wimperhaar? Zeker niet. De wimpers spelen een belangrijke rol voor het menselijk lichaam. Blijf lezen om erachter te komen waar we de wimpers voor nodig hebben.

Biologie en levenscyclus van de wimpers

Deze kleine haartjes rondom het oog zijn de zogenaamde adnexale structuren. Er zijn ongeveer 120 tot 250 wimpers op het bovenste ooglid, gemiddeld 8 tot 12 millimeter lang. Het onderste ooglid bevat 50 tot 150 wimpers van 6 tot 8 millimeter lang. De kleur van de wimpers is vaak hetzelfde als de kleur van je hoofdhaar. Mensen met een lichte huid en blond haar hebben vaak licht gekleurde wimpers en zijn daar soms niet blij mee. Er zijn gelukkig steeds meer manieren om de wimpers donkerder te maken en ze er dikker en voller uit te laten zien. Realiseer je de rol van wimperverzorging, hier lees je daar meer over.

Waar bestaan wimpers uit?

De wortel, a.k.a. wimperzakje, is de basis van het wimperhaar en het levende deel ervan. Het zit in een haakzakje en is verantwoordelijk voor het absorberen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. De haar stam is een andere laag van het wimperhaar. Door ernaar te kijken kunnen we zien of haar, wimpers in dit geval, in goede conditie is of niet. De lengte, vorm en structuur van wimpers worden voornamelijk bepaald door genen, algemene gezondheid en voedingspatroon.

De platte schubben plakken aan elkaar en zijn de belangrijkste bouwsteen van wimperzakjes. De schubben beschermen de wortel tegen mechanische beschadiging. De keratine coating zorgt voor elasticiteit en veerkracht, zit onder deze laag.

Levenscyclus wimpers

Je hebt vast al vaak wimpers op je gezicht gezien en je afgevraagd wat je verkeerd doet. Geen zorgen! Elke haar heeft een bepaalde levenscyclus. Elke dag verliezen we ongeveer 2-3 haren per oog, wat heel natuurlijk is. Waarom gebeurt dit? De levenscyclus van wimpers bestaat uit drie stadia:

  • Anageen: het actieve proces wat onder de huid plaatsvindt en duurt tot de haar uit de huid groeit en boven het huidoppervlak komt.
  • Catageen: het haarzakje gaat dood terwijl de wimper zijn maximale lengte behaald en nog steeds aan het ooglid vastzit.
  • Telogeen: het moment dat de wimper dood gaat en vervangen wordt door een nieuwe, die de oude wimper er als het ware uit duwt.

Elke fase bedekt ongeveer 33% van de wimpers. Er is een balans tussen de stadia en daardoor hebben we vaak niet door dat de wimpers uitvallen. Ze worden immers direct vervangen door nieuwe wimpers. Het proces loopt door en elke wimper blijft 2-4 maanden zitten. Met andere woorden: geen zorgen als je een losse wimper op je gezicht vindt, er is al een nieuwe wimper op de plek gegroeid.

Wimpers: waarom zijn ze zo belangrijk voor de ogen?

Het menselijk oog behoudt de optimale hydratatie dankzij de speciale laag van vocht die de ogen beschermd. Zo'n beschermende filter levert het oog nutriënten en filtert het licht om scherp te kunnen blijven zien. Wimpers verminderen de luchtstroming om deze zoveel mogelijk bij het oog weg te houden waardoor de vochtlaag de juiste vochtigheidsgraad behoudt. Wimpers beschermen de ogen ook tegen stof, zand, zweet, regen, etc.

  • Wimpers signaleren gevaar

Je hebt vast weleens opgemerkt dat iets te dicht in de buurt komt van je oog en wimper en dat je ook automatisch sluit. De wimpers werken vergelijkbaar met de snorharen van een kat: ze detecteren objecten en zorgen voor een directe reactie daarop.

  • Wimpers filteren zonlicht

Hoewel wimpers het zonlicht niet volledig kunnen filteren, zijn ze super effectief in het beschermen van de ogen tegen sterk zonlicht. Zonder wimpers zouden we blind zijn als we naar buiten gaan.

Uitvallen wimpers: mogelijke oorzaken

Wimpers vallen van nature uit en je hoeft je daar geen zorgen over te maken, maar soms hebben ze wat meer aandacht nodig. Het veelvuldig uitvallen van haar, wimpers en wenkbrauwen is een serieus teken dat je lichaam hulp nodig heeft.

Veelvuldig uitvallen wimpers: mechanische schade

  1. Wrijven als je make-up verwijdert kan leiden tot het breken van wimpers. We raken aan om een wattenschijfje in make-up remover te dopen en deze zacht op het ooglid te duwen. Houd het 15 seconden vast en beweeg daarna mee in de groeirichting van het haar.
  2. Onnauwkeurig verwijderen van make-up zorgt voor restjes op de wimpers. Dit kan leiden tot uitdroging, verstopte poriën en pijnlijke puistjes of zelfs ooginfecties.
  3. Uit gewoonte over het ooglid wrijven terwijl je hard drukt. Hiermee beschadig je zowel de wimpers als de ogen. Als je jeuk hebt, wrijf dan voorzichtig over de plek.
  4. Een wimperkruller verkeerd gebruiken kan microbeschadigingen op de wimpers veroorzaken, vooral als je dit doet nadat je mascara hebt opgedaan. NIET DOEN DUS!

We hebben al eerder benoemd dat ons lichaam signalen geeft als er iets mis is. Het uitvallen van wimpers hoeft niet altijd het signaal te zijn dat je de huid niet goed verzorgd of allergisch bent. Als je wimpers plotseling veel uitvallen (bij één of beide ogen), of wanneer ook je hoofdhaar en wenkbrauwen uitvallen, dan kan dit een signaal zijn dat je gezondheidsproblemen hebt. Dit kan een tekort aan vitaminen of mineralen zijn. Bezoek een specialist, die de oorzaak van het probleem kan achterhalen.Schrijf een reactie. Zodra de moderator het heeft goedgekeurd, wordt het geplaatst.